Mann i rullestol med barnet sitt på fanget, på hver side av dem står det to personer og holder hender. Foto.

Du som er forelder kan få Brukerstyrt Personlig Assistanse.

Du kan få assistanse til oppgaver knyttet til praktisk bistand i hjemmet, såvel som på reise, utflukter og andre oppgaver knyttet til å fylle foreldrerollen.

Hva er BPA?

Dette sier Norges Handikapforbund om BPA:
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en ordning som gir funksjonshemmede praktisk bistand til å gjøre ting som andre kan gjøre selv: Kle på seg og gjøre husarbeid, komme seg til skole og arbeidsplass, handle og lage mat, være sammen med venner og familie og engasjere seg i samfunnet. Med en BPA-ordning kan du administrere din egen hverdag, ved at du selv skal kunne bestemme hvem som skal være assistenter, hva assistentene skal bistå med, og til hvilke tider. Brukerstyrt personlig assistanse gir deg større muligheter til å leve et aktivt og selvstendig liv enn for eksempel hjemmetjenester.

Hvordan kan man bruke BPA til å fylle foreldrerollen?

En BPA vil fungere som dine ekstra armer og bein. En slik assistent vil kunne legge til rette så du kan delta og bidra på lik linje som andre foreldre. En forelders hverdag med BPA vil bestå i de samme oppgaver og gjøremål som en hvilken som helst forelder; stell, klesvask, matlaging, trilleturer, kaffe som blir kald før man rekker å drikke den, fritidsordninger, levering og henting, leksehjelp, lek og barnebursdager. Den eneste forskjellen er at det er en assistent tilstede som utfører flere av de fysiske oppgavene etter din organisering. Rollen til en assistent i ordningen til en forelder er aldri å ta over som omsorgsperson. Den som mottar assistansen er ikke barnet, det er du som søker og som har assistansebehovet. Det er du eller en fungerende arbeidsleder som har kontrollen og lederansvaret for egen  BPA-ordning, og du som velger hvem du vil ansette.

Hvordan går man frem?

 

Norges Handikapforbund har en veldig god veileder for å søke om BPA og prosessen rundt.
I tillegg har vi laget noen punkter det kan være greit å ta med seg når du skal søke:
  • Skriv ned dine behov, gjerne i «en dag i mitt liv»-format. Lag gjerne flere utkast og la noen med erfaring lese gjennom(gjerne BPA-leverandør eller noen andre med BPA selv)
  • Gjerne ha med deg noen med erfaring med BPA og rettigheter i møte med kommunen, det være seg BPA-leverandør eller andre som har BPA selv.
  • Vit dine rettigheter – det at du er eller skal bli forelder er ikke en grunn for å ikke få innvilget BPA!
Vi i Funkis-foreldre har inngått en samarbeidsavtale med BPA-leverandøren Brageva, som har erfaring med å bistå foreldre med assistansebehov i søkeprosess.
Reklameplakat for Brageva BPA- leverandør. Tekst: "Stolt samarbeidspartner med Foreningen for Funksjonshemmede foreldre», «Brageva er den lille BPA-leverandøren med det store hjertet. Vi er tilstede, fremoverlente, løsningsorienterte og ALLTID tilgjengelig. Vårt mål er å gjøre din hverdag så enkel som mulig. Hos oss sender du utlegg og kvitteringer knyttet til driftskonto via egen app. Pengene har du på konto neste virkedag. Vaktplaner, vaktbytter, timelister og kurs skjer direkte gjennom ett system. Enkelt og greit! Har du behov for BPA, men trenger hjelp til å søke? Vi hjelper deg selvfølgelig helt kostnadsfritt. Ønsker du å bytte BPA-leverandør til Brageva? Kontakt oss i dag for en hyggelig prat om BPA!», «Til alle nye arbeidsledere tilbyr vi gratis iPad pluss 2000 kr i startbonus på driftskonto*» «*startbonus til driftsmidler gjelder kun i kommuner som godkjenner bruk av driftsmidler. PS! Visste du at vi tilbyr bransjens beste lønnsvilkår for våre assistenter?». Facebook og Instagram: @bragevabpa. tlf: +47 400 700 20. Mail: post@brageva.no.